Duitse kakkerlak

Duitse kakkerlak

Bescherm uzelf en uw gezin tegen kakkerlakken

Kakkerlakken in huis leveren een hoog risico op. Ze dragen tal van ernstige ziekten bij zich, waaronder salmonella, dysenterie, gastro-enteritis en tyfus. Het risico is vooral hoog in huizen met kinderen, ouderen of zieken. Uitwerpselen van kakkerlakken kunnen verder eczeem en astma veroorzaken.

Ook afgezien van de gezondheidsrisico’s zijn kakkerlakken bijzonder onsmakelijk om in huis te hebben. Niet alleen zien ze er eng uit, maar ze produceren ook een onaangename geur die blijft hangen aan het voedsel en de voorwerpen waarmee ze in contact komen.

Kakkerlakken kunnen zich snel voortplanten en zijn zeer resistent. Om te voorkomen dat een kakkerlakkenplaag zich vestigt of zich naar omringende gebouwen verspreidt, is snel ingrijpen van essentieel belang.

Uiterlijk

  • Volwassen dier lichtbruin. 2 zwarte lengtestrepen op borstschild, 1 tot 1,5cm lang excl. antennes.
  • Vliegt alleen bij zeer hoge temperatuur.
  • Nimf donkerder van kleur, geen vleugels, vervellen tijdens groei 4 tot 8 maal.
  • Eipakket 0.8 x 0.3 x 0.2cm groot; bevat gemiddeld 30 eitjes.

Ontwikkeling

  • Onvolledige gedaanteverwisseling.
  • Eistadium 12 tot 6 weken, per wijfje gemiddeld 7 eipakketjes.
  • Larvale stadium duurt 6 weken, bij lage temperatuur tot ca. 0.5 jaar.
  • Duur van ei tot volwassen dier ca. 12 maand bij 30 graden C.
  • Maximum leeftijd volwassen dier ca. 6 maanden, in laboratorium tot ca. 1 jaar.

Leefwijze

  • De Duitse kakkerlak is lichtschuw en een alleseter (vochtige en verse voedingswaren).
  • Kunnen 10 tot wel 40 dagen zonder voedsel.
  • Leeft op donkere, warme, wat vochtige plaatsen, optimale temperatuur is 30 graden C.
  • Voorkeurstempertuur 25 graden C tot 32 graden C.

Schade

  • Bevuilen voedsel, verslepen smetstoffen (salmonellosen e.d.).
  • Dragen van bacteriën en mijten.
  • Verspreiden een onaangename geur door uitscheiding via de rugklier.

Wering en Preventie

  • Afdichting naden en kieren na behandeling.
  • Afvalstortplaatsen afgedekt houden met 30cm dikke laag zand of verdichten met gestort afval.
  • Zorgvuldige hygiëne in acht nemen.

Contactgegevens

Winters Bedrijfshygiëne & Coaching
Kleimos 40
8043 MC Zwolle
Telefoon +31 38 422 7627
Mobile +31 631 76 66 21
E-mail WBC Zwolle
K.v.K. Zwolle 08177683
BTW no NL 1051.17.754.B01
Rabobank NL42 RABO 01187.51.549
WBC Registratienummer EVM 1972101601

HACCP

ad87da618f829cec2134eac9798b5f0b

Back to Top

Bel +31 631 76 66 21 ofMail ons