Oosterse kakkerlak

Oosterse kakkerlak

Bescherm uzelf en uw gezin tegen kakkerlakken

Kakkerlakken in huis leveren een hoog risico op. Ze dragen tal van ernstige ziekten bij zich, waaronder salmonella, dysenterie, gastro-enteritis en tyfus. Het risico is vooral hoog in huizen met kinderen, ouderen of zieken. Uitwerpselen van kakkerlakken kunnen verder eczeem en astma veroorzaken.

Ook afgezien van de gezondheidsrisico’s zijn kakkerlakken bijzonder onsmakelijk om in huis te hebben. Niet alleen zien ze er eng uit, maar ze produceren ook een onaangename geur die blijft hangen aan het voedsel en de voorwerpen waarmee ze in contact komen.

Kakkerlakken kunnen zich snel voortplanten en zijn zeer resistent. Om te voorkomen dat een kakkerlakkenplaag zich vestigt of zich naar omringende gebouwen verspreidt, is snel ingrijpen van essentieel belang.

Uiterlijk

  • De volwassen Oosterse kakkerlak is blauwzwart, 2.1 tot 2.8cm lang, excl. antennen.
  • De vrouwtjes hebben kleine vleugels, mannetjes grotere vleugels, kunnen niet vliegen.
  • Nimf ongevleugeld, zeer donker gekleurd, lijkt op volwassen dier.
  • Eipakket ca. 1 x 0.5 x 0.3cm groot; bevat gemiddeld 16 eitjes.

Ontwikkeling

  • Onvolledige gedaanteverwisseling.
  • Duur eistadium bij 20 graden C ca. 80 dagen; gemiddeld 8 eipakketten per wijfje.
  • Larvaal stadium bij 25 graden C duurt langer dan een half jaar.
  • Maximum leeftijd volwassen dier bij 20 graden C ca. 9 maanden.

Leefwijze

  • Lichtschuw, alleseter maar bij voorkeur zoet en zetmeel.
  • Oosterse kakkerlakken kunnen 2 tot 4 weken leven zonder voedsel.
  • 15 uur bij -4 graden C is doorgaans fataal, optimale temperatuur ca. 25 graden C.
  • Bevind zich vooral op vochtige, donkere plaatsen in keukens, in kruipruimten/kelder, voornamelijk bij waterleidingen. Schade Bevuilen voedsel, drager van o.a. bacteriën en mijten.
  • Verslepen smetstoffen.
  • Verspreiding van een onaangename geur door uitscheiding via de rugklier.

Wering en Preventie

  • Zorgvuldig hygiëne betrachten, dichten naden en kieren.
  • Strategisch situering en/of inrichting van keukens, vooral van belang in verzorgingsinstellingen en horeca.
  • Levensmiddelen bewaren in koele magazijnen.
  • Voortplantingsbronnen saneren.

Contactgegevens

Winters Bedrijfshygiëne & Coaching
Kleimos 40
8043 MC Zwolle
Telefoon +31 38 422 7627
Mobile +31 631 76 66 21
E-mail WBC Zwolle
K.v.K. Zwolle 08177683
BTW no NL 1051.17.754.B01
Rabobank NL42 RABO 01187.51.549
WBC Registratienummer EVM 1972101601

HACCP

ad87da618f829cec2134eac9798b5f0b

Back to Top

Bel +31 631 76 66 21 ofMail ons