Papiervisjes bestrijding

Papiervisje

Het papiervisje, ook wel boekenvisje is een klein insect, behorend tot de familie Lepismatidae in de orde van de Zygentoma. Indeling en naamgeving van de overkoepelende groepen hebben de laatste decennia nogal wat wijzigingen ondergaan en in de literatuur vindt men de Lepismatidae dan ook meestal nog terug in een oude orde “Thysanura”. Hoe dan ook, het zijn primitieve, primair vleugelloze “insecten”, of liever gezegd Hexapoda (zespotigen), want volgens sommige taxonomen moeten ze ook niet echt tot de insecten worden gerekend.

De schubben die het lichaam bedekken hebben een zilverachtige glans.
Papiervisjes zijn in staat om vliegensvlug weg te glippen, worden ongeveer twee centimeter lang en worden aangetroffen in boeken en papieren. Ze voeden zich met organisch materiaal, zoals vezels in papier, kunstvezels uit cellulose en textiel van plantaardige vezels. Ook zwakkere soortgenoten en vervelde huidjes worden gegeten.

Ze leven in drogere omgevingen. Verwant zijn het zilvervisje welke vochtige plaatsen prefereert, en het ovenvisje, dat bij beduidend hogere temperatuur gedijt en maar zelden meer wordt aangetroffen in woonhuizen.

Uiterlijk

 • Het papiervisje heeft een lang en plat lichaam en kan tot 15 mm lang worden.
 • De kleur van het insect is glanzend grijs (zilver), hetgeen veroorzaakt wordt door kleine schubben. Worden deze beschadigd (afgewreven) dan krijgt het dier een vlekkerig uiterlijk.
 • De eieren zijn ovaal en zijn ongeveer 0,8 millimeter lang.
 • De kop van het insect loopt breder uit. In het algemeen ziet het lichaam er enigszins als een wortel uit
 • De insecten zijn kwetsbaar, hebben twee lange sprieten aan de voorkant van hun lichaam en hebben drie sprieten aan de achterkant van hun lichaam. De sprieten zijn even lang als het lichaam.
 • De verschillen met het zilvervisje zijn klein en alleen met zekerheid onder de microscoop zichtbaar te maken aan de hand van het beharingspatroon.

Levenscyclus & Gedrag

De insecten leven in het donker tussen papier en in boeken en bijvoorbeeld ook postzegelalbums Als de plek waar ze zich verbergen belicht wordt gaan de insecten snel op zoek naar een nieuwe plek om zich te verstoppen; dat is meestal op de rug van een boek of in de vouw tussen de bladzijden.

 • Sterke papiervisjes kunnen het 300 dagen zonder voedsel uithouden.
 • Vrouwelijke papiervisjes leggen ongeveer 100 eitjes in hun leven.
 • Eitjes (rond, wit en ongeveer 1 mm groot) worden in groepen tot maximaal 3 eitjes tegelijk gelegd. Deze eitjes komen uit in zes weken.
 • Kleine papiervisjes zien er hetzelfde uit als volwassen alleen zijn ze nog wit van kleur. In vier tot zes weken krijgen ze de volwassen kleur.
 • Volwassen papiervisjes kunnen 2 tot 8 jaar oud worden. De insecten zijn geslachtsrijp in drie tot 24 maanden.
 • De insecten komen vaak het huis binnen door mee te liften met oude boeken en kranten, oud papier en oude kleding.

Voortplanting

Pas recentelijk is het voortplantingsmechanisme van het soort ontdekt. Het mannetje laat een spermatofoor, een spermacapsule, achter. De locatie van deze capsule wordt door middel van biochemische signalen door een vrouwtje bepaald, waarna zij de capsule opneemt.

 • Vrouwelijke papiervisjes leggen ongeveer 100 eitjes in hun leven.
 • Eitjes worden in groepen tot maximaal 3 eitjes tegelijk gelegd. Deze eitjes komen uit in zes weken.
 • Kleine papiervisjes zien er hetzelfde uit als volwassen, alleen zijn ze nog wit van kleur. In 4 tot 6 weken krijgen ze de volwassen kleur.
 • Volwassen papiervisjes kunnen 2 tot 8 jaar oud worden. Ze blijven hun hele leven vervellen, wat uitzonderlijk is bij de insecten.
 • Papiervisjes zijn geslachtsrijp in 3 tot 24 maanden.

Wering & Preventie

Hygiëne is erg belangrijk, maar niet volledig effectief in het reduceren van de populatie, omdat de insecten vaak in isolatie- en verpakkingsmateriaal, boeken en kartonnen dozen verblijven. Geef extra aandacht aan stapels kranten en tijdschriften. Deze opbergen in hermetisch afgesloten dozen voorkomt dat de papiervisjes erbij kunnen.

Of bestrijding noodzakelijk is bij een populatiegrootte die tot een incidentele waarneming leidt is overigens maar de vraag – de schade die ze veroorzaken blijft meestal beperkt tot het aantasten van boeken.

Een methode die al in 1863 al gebruikt werd om papiervisjes te vangen, maar wel enig geduld vergt, is met behulp van een glazen pot die door zijn gladheid voorkomt dat de papiervisjes kunnen ontsnappen. De buitenkant wordt ruw en beklimbaar gemaakt door bijvoorbeeld het beplakken van de pot met papier.

De natuurlijke vijand is de ‘lijmspuiter’ Scytodes thoracica. Deze algemeen voorkomende huisspin, weet ongemerkt Lepismatidae te besluipen en is ze als enige spin de baas

Contactgegevens

Winters Bedrijfshygiëne & Coaching
Kleimos 40
8043 MC Zwolle
Telefoon +31 38 422 7627
Mobile +31 631 76 66 21
E-mail WBC Zwolle
K.v.K. Zwolle 08177683
BTW no NL 1051.17.754.B01
Rabobank NL42 RABO 01187.51.549
WBC Registratienummer EVM 1972101601

HACCP

ad87da618f829cec2134eac9798b5f0b

Back to Top

Bel +31 631 76 66 21 ofMail ons